Slik velger du riktig tursekk til turen

Skal du ut på tur og trenger ny tursekk? Det finnes mange produsenter og merker å velge blant. Her får du råd om hvordan du velger riktig tursekk til din neste tur.

En god tursekk er alfa og omega for at du skal få en god turopplevelse. Men det er ikke noe fasitsvar på hva som er en god sekk. Det kommer blant annet an på høyden din, hva du skal bruke sekken til og hvor tungt du skal bære.

Velg riktig størrelse på tursekken

Størrelsen på sekken bestemmes også ut fra høyden til personen som skal bære den. Jo høyere en person er, desto større sekk vil vedkommende kunne bære uten at det går ut over ergonomien.

Ser du for deg at du skal gå turer som varer mange dager, eller kommer du til å gå mest dagsturer? Lengden på turen avgjør i noen grad størrelsen på tursekken, siden du ofte må ha med deg mye på lange turer.

Trenger du en tursekk til litt lengre turer, er det greit å se etter en som har bæresystem med gode justeringsmuligheter på skulderremmer og hoftebelte, og at disse er godt polstret.

Det er ikke så lurt å velge en stor sekk og tenke at den kan brukes til alle turer. Hvis sekken er altfor stor for oppakningen, blir ikke vekten fordelt på den gunstigste måten, og det blir belastende for ryggen din å bære den. En stor sekk har også høyere egenvekt, noe som gjør at du bærer unødvendig tungt.

Det aller beste er å skaffe seg én stor sekk og én mindre. Da har du alltid den riktige sekken, enten du skal ut på lang eller kort tur.

Hvilket bæresystem passer best?

Det finnes i hovedsak to typer tursekker til friluftsbruk. Forskjellen ligger i typen bæresystem.

Anatomiske tursekker

Anatomiske sekker er formet etter ryggen, og er komfortable å ha på når oppakningen ikke er altfor tung. Fordi sekken sitter tett inntil ryggen, får man stor bevegelsesfrihet, særlig i ulendt terreng. En anatomisk tursekk kan ikke bære altfor tung, og du bør helst ikke pakke så mange ting utenpå sekken. Hvis du skal bære tyngre enn 25 kilo, anbefales en pakkrammesekk.

Se vårt utvalg av anatomiske tursekker

Pakkrammesekker

De største ryggsekkene er montert på et pakkrammesystem av aluminium eller stål. Pakkrammen fordeler vekten optimalt, noe som gjør at disse sekkene egner seg godt til de tyngste børene. Det finnes modeller i denne kategorien som tar volum på over 100 liter. Pakkrammesekker tåler også i større grad å bære ting utenpå, som for eksempel soveposer eller posteringsposer.

Les også: Tenk på dette når du velger posteringspose

Det beste er om vekten er på over 30 kilo, men det er også opp til hver enkelt om man liker å bruke den på lettere oppakning. Pakkrammesekker har høyere egenvekt, så det kan være lurt å bruke en mindre sekk uten ramme hvis vekten på innholdet er lav nok til det. Da slipper du å bære unødvendig tungt, og du får en sekk som er utviklet spesielt til å bære lavere vekt. Det gjør turen lettere for deg.

Se vårt utvalg av pakkrammesekker

Tursekk med moduloppbygning

Det finnes produsenter som tilbyr tursekker med modulær oppbygning, og det kan være praktisk hvis du ønsker fleksibilitet. Flere og flere produsenter tilbyr universalt modulsystem, noe som gjør det lett for deg som kunde å forholde deg til ulike produkter.

Med denne typen tursekk kan du utvide med ekstra sidelommer og topplommer etter behov, slik at du får en sekk som passer perfekt til din neste tur. Noen ganger trenger du alle lommene, og andre ganger holder det kanskje å bare bruke sekken alene. Husk at det beste for ryggen er å pakke sekken så kompakt som mulig, og at de ekstra lommene helst kun bør brukes hvis selve sekken er fylt opp.

Tenk på dette før du bestemmer deg for tursekk

Sjekk sømmer, reimer og spenner

Før du bestemmer deg for tursekk, er det lurt å vurdere kvaliteten på stoff og sømmer. En sekk som som skal brukes til friluftsliv bør ha en viss grad av vanntetthet, noe man oppnår med vanntett stoff. Men husk at sømmene er et svakt punkt — det er gjerne her vann trenger inn. Ta en titt på sømmene og sjekk at de er godt forseglet med vanntett teip.

De svakeste punktene på en ryggsekk er spennene og reimene. Undersøk om disse virker robuste. Hvis du investerer i en sekk med reimer og spenner i god kvalitet, får du igjen for det på sikt. Det er gjerne ute på tur slike deler blir ødelagt, og da har du mest sannsynlig ikke noe å reparere dem med. I tillegg er det som regel mange spenner og reimer på en sekk, og med det øker sannsynligheten for at noe skal skje med minst én av dem.

Har tursekken lomme til drikkesystem?

Det kan være en fordel at tursekken din har en lomme inntil ryggen for et drikkesystem, og at det er åpning oppe ved en av skuldrene til vannslangen så den kan festes på skulderreimen. Et drikkesystem er praktisk enten du skal på korte eller lange turer. Det gjør det enkelt å få i seg nok væske, og du slipper å ta sekken av og på for å hente frem vannflaska. På varme dager må du ha hyppigere drikkepauser, og da er det fint å slippe å bære flaska i hånda over lengre tid.

Det kan være lurt å se etter lomme til drikkesystem uansett om du har et drikkesystem eller ikke. Den kan hende du skaffer deg deg på et senere tidspunkt, og da er det greit at tursekken er tilpasset det.

Passer tursekkens ytterstoff til bruksområdet?

Sekkens levetid avhenger av kvaliteten på materialene. Hvis du kjøper en kostbar tursekk, forventer du at den skal vare i mange år. tursekkens ytterstoff er med på å påvirke hvor robust den er.

I dag lages de fleste tursekker til friluftsbruk i syntetiske materialer. De er både vanntette og har lav egenvekt. Det er mange typer syntetisk ytterstoff, der de mest robuste veier litt mer på grunn av tettheten på stoffet.

Det finnes jaktsekker som er laget av ullstoff. De har den fordelen at de er stille når de skraper borti grener og kvister, noe som er bra når man skal prøve å komme tett innpå dyr. Ulempen med sekker i ytterstoff av naturfiber, er at de har dårligere slitestyrke og vanntetthet.

Er sekken komfortabel å ha på?

Det aller viktigste når du skal velge tursekk er at den sitter bra på ryggen din. Hvis sekken ikke sitter ergonomisk riktig, gjør det ikke bare at det er vanskelig å hygge seg på tur, men det kan også lede til belastningsskader. Sekken må ha gode justeringsmuligheter slik at den passer akkurat deg.

Lykke til med å finne din neste tursekk!